Waarom jouw essentiële oliën misschien niet werken (en wat je eraan kunt doen!)
Laatst had ik een superleuk gesprek met iemand op Instagram. Ze vertelde me over haar struggles met thuiswerken, haar kinderen helpen met school en tegelijkertijd een fijne sfeer in huis behouden. “Ik snap echt niet waarom jij zo obsessed bent met oliën,” zei ze. “We hebben pas een heel flesje lavendel opgemaakt om onze zoon beter te laten slapen en het deed helemaal niets!”
Lees ook: Kidscents van Young Living
Mijn eerste vraag? “Waar heb je die lavendelolie gekocht?”
Ze vertelde dat ze het uit een natuurwinkel had gehaald – je kent ze wel, die schappen vol flesjes essentiële olie, allemaal met etiketten die beweren dat ze 100% natuurlijk zijn.
En daar schrok ik dus écht van.
Waarom? Omdat het wel degelijk uitmaakt waar je je oliën koopt! Het gaat niet alleen om wat er op het etiket staat, maar om hoe de olie wordt geproduceerd, waar de planten groeien en welk proces erachter zit. Van het allereerste zaadje tot het moment dat het flesje wordt verzegeld.
Ik zou je het liefst álles willen vertellen over veiligheid en zuiverheid van essentiële oliën (en geloof me, daar valt veel over te zeggen!), maar laten we beginnen met de kwaliteit.
Wist je dat Young Living het enige bedrijf is dat garandeert dat je olie ontvangt uit het eerste destillatieproces? Dit is onderdeel van hun Seed to Seal-garantie.
Maar wacht even… wat betekent een eerste destillatie eigenlijk?
Een kopje thee als voorbeeld
Laat me het uitleggen met iets wat we allemaal kennen: thee zetten!
- De eerste kop thee die je zet met een vers theezakje is sterk, vol van smaak en kleur. Dit is de eerste destillatie.
- Maak je nóg een kopje met datzelfde theezakje? Dan wordt de thee lichter van kleur en smaak. Dit noemen we een tweede destillatie.
- Stel je nu voor dat je datzelfde theezakje zes keer gebruikt. Het laatste kopje is flauw, bijna waterig.
Dát laatste kopje is wat je vaak in natuurwinkels en drogisterijen koopt als “essentiële olie”.

Veel fabrikanten nemen oliën uit een zesde (of zelfs nog hogere) destillatie, voegen er wat synthetische stoffen aan toe en verkopen het als “100% natuurlijk”. Waarom mag dat? Omdat er wettelijk gezien maar 5% echte olie in hoeft te zitten om als “essentiële olie” door te gaan.
En dat is precies waarom sommige flesjes niets voor je doen.
Denk er even over na: Als Starbucks je koffie zou serveren zoals deze oliën worden geproduceerd, zou je dan niet meteen op zoek gaan naar een ander koffietentje?
Wat kun je hieraan doen?
Als je denkt: “Essentiële oliën werken niet, ik heb het geprobeerd en het was geen succes!”, vraag jezelf dan af: wat heb je precies geprobeerd?
Was het een pure olie uit een eerste destillatie? Of was het een verzwakte versie met synthetische toevoegingen?
Mijn advies? Gun jezelf de kans om échte oliën te ervaren.
Heb je vragen over essentiële oliën of wil je weten hoe je ze veilig en effectief kunt gebruiken? Mail ons op info@bloomingblends.nl, waar mijn team en ik klaarstaan met tips en advies.
Wil je direct ontdekken wat oliën nog meer voor je kunnen doen? Klik hier voor de allerbeste start!
Liefs,
Marjon