Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën zijn aromatische of geurende oliën die gewonnen worden uit planten. Dit gebeurt door middel van een verfijnd proces. De essentiële oliën bevatten de levenskracht van de plant. Elke olie heeft zijn unieke aroma, zijn eigen levenskracht en kent dus ook een eigen toepassing. Doordat essentiële oliën sterk geconcentreerd zijn, hebben ze een zeer krachtige werking op het lichaam, zowel fysiek als mentaal. Zo worden ze ook professioneel ingezet door therapeuten in de vorm van aromatherapie. Essentiële oliën kunnen een positief effect hebben op het menselijk lichaam. Door de structuur van vluchtige, aromatische moleculen kunnen de oliën snel door de celmembranen heen dringen, kunnen ze bloed en weefsels passeren en de cellulaire functies verbeteren. 

Er zijn grote prijsverschillen tussen de essentiële oliën. Dit heeft ermee te maken of er weinig of veel planten of bloemen nodig zijn om enkele milliliters olie te produceren. Wist je dat er bijvoorbeeld voor één liter citroenolie te produceren 1500 à 3000 citroenen nodig zijn? Een goedkope olie is bijvoorbeeld de sinaasappelolie, omdat de schillen van de sinaasappels een afvalproduct zijn van de sapindustrie. Een dure olie is bijvoorbeeld de rozenolie, omdat er enorm veel rozen nodig zijn om een beetje essentiële olie te produceren. 

Wat is het verschil met andere oliën?

Essentiële oliën hebben andere eigenschappen dan plantaardige oliën. Plantaardige oliën zoals amandelolie, olijfolie of kokosolie worden verkregen uit het vettere deel van een plant, zoals de noten, zaden en pitten. Hoewel essentiële oliën, ‘olie’ worden genoemd, bevatten deze geen vet. Essentiële oliën komen in verschillende delen van de plant voor: bladeren, bloemen, bloesem, vruchten, zaden, twijgen, bast, hout, wortels, kruiden, schillen, gedroogde bloemknoppen, naalden, bessen, peulen, schors en harsen.

Hoe kun je essentiële oliën gebruiken?

Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: aromatisch, plaatselijk en inwendig.

Aromatisch

Het ruiken van geur heeft invloed op ons lichaam en onze emoties. Het stimuleert de hormonen en het beïnvloedt de stofwisseling. Bepaalde essentiële oliën die in de lucht worden verspreid werken zeer stimulerend, terwijl anderen meer kalmerend en rustgevend werken. Naast de emotionele voordelen van het aromatisch verspreiden van essentiële oliën (door middel van een diffuser), kunnen ze ook de lucht zuiveren van ongewenste geuren en bacteriën. 

diffusser dewdrop young living mamatothemax v2

Een diffuser is de snelste en makkelijkste manier om van essentiële oliën gebruik te maken. Er zijn veel verschillende soorten diffusers en het is van groot belang om de juiste diffuser aan te schaffen. Het type diffuser dat je kiest hangt af van het specifieke doel waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je de diffuser ook inzetten om een therapeutische werking te creëren is het belangrijk om te begrijpen dat het gewoon ruiken van een essentiële olie niet hetzelfde is als het feit dat het een helende werking kan hebben. De laag-warmte diffuser van Young Living is van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat de chemische structuur van de essentiële olie niet kapot wordt gemaakt. Hierdoor kan de olie tot de hersenen doordringen waar het in het limbische systeem terecht komt. Het gebied dat emoties en gevoel van welzijn beheert. 

Dit is dus iets heel anders dan gebruik maken van een oliebrander voor een lekker geurtje. Het gaat veel verder dan alleen de geur. 

Het verwarmen van essentiële oliën vernietigt de therapeutische werking. De diffuser van Young Living creëert een koude waterdamp door middel van ultrasone trillingen, waardoor de therapeutische werking van de olien bewaard blijft. Daarbij zijn de diffusers van Young Living gemaakt van medisch plastic (pp5). Dit is van groot belang, omdat de uiterst geconcentreerde oliën plastic van slechte kwaliteit kunnen oplossen met het gevolg dat je de schadelijke stoffen die dan vrijkomen inademt. De diffusers van Young Living zorgen dus voor de optimale verneveling van de essentiële oliën voor een fijne geur en een goede therapeutische werking.

Via de huid

Naast aromatisch gebruik, kunnen essentiële oliën ook op de huid aangebracht worden om het lichaam fysiek en mentaal te ondersteunen. Je kunt de oliën direct op de huid aanbrengen, maar geadviseerd wordt om de oliën te verdunnen met een plantaardige olie. Verdunnen wil niet zeggen dat de werking vermindert. Sterker nog, door te verdunnen, wordt de essentiële olie beter door de huid opgenomen en beschermt het de huid tegen irritatie. 

De makkelijkste methode is om essentiële olie te mengen met plantaardige olie in een roller. Rol vervolgens op de plek waar je last hebt, op het corresponderende VitaFlex punt onder je voeten of op de chakra’s. 

Daarnaast kun je essentiële oliën ook gebruiken bij massages en baden.

Inname

Young Living heeft oliën die geschikt zijn om in te nemen. Op dit moment vallen de producten van Young Living in Europa onder de Cosmeticawet, wat betekent dat je ze niet zou mogen innemen. In de Verenigde Staten is een behoorlijk aantal essentiële oliën wel goedgekeurd voor inname, maar Young Living heeft voor Europa een speciale PLUS-lijn uitgebracht die valt onder Voedingssupplementen. In deze PLUS-lijn zit precies dezelfde olie als in de normale lijn alleen is deze wettelijk goedgekeurd voor inname. De PLUS-oliën gebruik je in water, voeding of in een doorzichtige plantaardige capsule.

“Het afvaltrio is echt een aanrader. Meng Peppermint, Grapefruit en Lemon in water. Je zult merken dat je daardoor minder trek en minder behoefte aan snackmomentjes hebt. Weg met die extra kilootjes!”